Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Προσοχή: Από Δευτέρα διακοπές ρεύματος

Στόχος μας είναι να καταλάβουν οι καταναλωτές ότι αντιδρούμε στο νομοσχέδιο δήλωσαν χθες οι
συνδικαλιστές της ΔΕΗ, προαναγγέλλοντας από τα ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα, 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.
Πράγματι στόχος τους είναι να τεθούν εκτός λειτουργίας όχι μόνο οι υπό πώληση μονάδες της Μεγαλόπολης και της Φλώρινας, αλλά πολύ περισσότερα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ. Πώς θα επηρεάσει αυτό όμως την καθημερινότητά μας από τη Δευτέρα; 
Εδώ να σημειώσουμε ότι πλέον η λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού είναι διαφορετική και ο λεγόμενος διακόπτης, δεν είναι στα χέρια της ΔΕΗ και κατ᾽ επέκταση των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ, αλλά στον έλεγχο του διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρισμού ΑΔΜΗΕ, ο οποίος πλέον δεν ανήκει στον όμιλο της ΔΕΗ αλλά στο Δημόσιο και την κινεζική State Grid. Ο ΑΔΜΗΕ και το κέντρο ελέγχου στον Άγιο Στέφανο, ελέγχουν την καρδιά και τη λειτουργία του συστήματος ηλεκτρισμού και αποφασίζουν εάν δεν υπάρχει αρκετή διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια ώστε να ζητηθούν από το δίκτυο (δηλαδή από το διαχειριστή της διανομή ΔΕΔΔΗΕ) περικοπές φορτίων, δηλαδή διακοπές ρεύματος.
Με απλά λόγια η ΔΕΗ, οι ιδιώτες παραγωγοί, οι ΑΠΕ και οι έμποροι εισαγωγείς προσφέρουν ρεύμα και ο ΑΔΜΗΕ ανάλογα με τη ζήτηση, αποφασίζει ποιος θα το προσφέρει ή εάν δεν υπάρχει αρκετή ενέργεια ζητά να υπάρξουν διακοπές.
Ποια είναι λοιπόν σήμερα η εικόνα του συστήματος και πόσο θα επηρεαστούμε από την απεργία της ΓΕΝΟΠ;
Για παράδειγμα σήμερα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό για την αγορά, τα εργοστάσια λιγνίτη και φυσικού αερίου της ΔΕΗ θα καλύψουν περίπου το 1/4 της ζήτησης, οι ιδιώτες περίπου το 14%, οι ΑΠΕ περίπου το 25% , οι εισαγωγές το 21%, και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από τα υδροηλεκτρικά. 
Σύμφωνα λοιπόν με την εικόνα που έχει σήμερα το σύστημα, είναι εφικτό να μην υπάρχουν καθόλου προβλήματα και να καλυφθεί η ζήτηση, ακόμη και εάν βγουν εκτός λειτουργίας όλες οι θερμικές μονάδες της ΔΕΗ (λιγνίτη και φυσικού αερίου). Η κάλυψη μπορεί να γίνει από τις ιδιωτικές μονάδες αερίου, τα ΑΠΕ (αιολικά και φβ), τις εισαγωγές και τα υδροηλεκτρικά (που ανήκουν στη ΔΕΗ αλλά πρέπει να λειτουργούν για λόγους ασφάλειας λόγω υψηλής στάθμης των νερών).
Εκεί που πιθανόν να δημιουργηθεί πρόβλημα είναι εάν κάποιες ιδιωτικές μονάδες δεν είναι διαθέσιμες (πχ για λόγους συντήρησης ή επισκευής), ή σε περίπτωση μη διαθεσιμότητας ΑΠΕ. Μάλιστα ακριβώς επειδή τα φωτοβολταϊκά σταματούν να προσφέρουν στο σύστημα, οι πιο επικίνδυνες ώρες για να εκδηλωθούν διακοπές ρεύματος είναι το βράδυ από τις 8 έως τις 11 όταν η ζήτηση συνεχίζει να είναι υψηλή και σταματά η παραγωγή των φωτοβολταϊκών. 
Εδώ να σημειωθεί ότι θα αυξηθεί η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος που σημαίνει ότι μπορούν να γίνουν περισσότερες εισαγωγές (περίπου 1700 μεγαβάτ ισχύς) τόσο από Βουλγαρία όσο και από Ιταλία (εάν ανέβει αρκετά η τιμή του ρεύματος). 
Επίσης προβλήματα θα υπάρξουν εάν δεν είναι διαθέσιμες σε πλήρη ισχύ τις κρίσιμες ώρες όλες οι ιδιωτικές μονάδες ή εάν βγουν εκτός λειτουργίας και υδροηλεκτρικές μονάδες. 
Εν κατακλείδι, ακόμη και εάν τεθούν εκτός λειτουργίας όλες οι μονάδες της ΔΕΗ, το εάν θα υπάρξουν διακοπές ρεύματος στις κρίσιμες βραδινές ώρες, με δεδομένο ότι θα λειτουργούν όλες οι ιδιωτικές μονάδες και θα υπάρχουν φουλ εισαγωγές, θα εξαρτηθεί από την παραγωγή των αιολικών.








capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου