«Φωτιά» στις σχέσεις της με την ΕΕ και την Ελλάδα βάζει η Τουρκία, ανακοινώνοντας, δια στόματος Τσαβούσογλου, ότι αναστέλλει τη συμφωνία επανεισδοχής μεταναστών.
Μόλις δυο εικοσιτετράωρα μετά την ευθεία προειδοποίηση ότι η Τουρκία θα ανοίξει τα σύνορά της προς την ΕΕ, για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το SigmaLive, διεμήνυσε ότι η Αγκυρα αναστέλει τη συμφωνία επανεισδοχής που είχε συνυπογράψει με την ΕΕ.
Η Τουρκία, χρησιμοποιώντας τους μετανάστες ως μοχλό πίεσης και διαπραγματευτικό «χαρτί», ουσιαστικά δηλώνει ότι παύει να δέχεται πίσω όσους περνούν παράνομα τα σύνορα της Ελλάδας και της ΕΕ. Στη συμφωνία επανεισδοχής προβλέπεται επίσης ότι η Τουρκία είναι αρμόδια για την επαναπροώθηση των μεταναστών – προσφύγων στις χώρες απ’ όπου προήλθαν.
Τσαβούσογλου: Η Τουρκία ανέστειλε τη συμφωνία επανεισδοχής
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το SigmaLive, δήλωσε σχετικά το TGRT ότι «η συμφωνία επανεισδοχής και η άρση της βίζας (σ.σ. για τους Τούρκους πολίτες) θα τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα. Αναστείλαμε τη συμφωνία επανεισδοχής».
Με τον τρόπο αυτό, η Αγκυρα απαντά στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ λόγω της παράνομης δραστηριότητας που αναπτύσσει η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ. Επιπλέον, όμως, η Τουρκία εγκαλεί την ΕΕ για μη τήρηση των δεσμεύσεων της συμφωνίας του 2016, τόσο σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση των 6 δισ. ευρώ, όσο και στο κομμάτι της άρσης της ταξιδιωτικής βίζας για τους Τούρκους πολίτες.
Σημειώνεται ότι χθες δημοσιοποιήθηκαν νέες δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν τα γεωτρύπανα της Τουρκίας να συνοδεύονται από φρεγάτες, πέριξ της Κύπρου.
Ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές
Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε τη Δευτέρα, από τη Σμύρνη, ότι η Ευρώπη εγκατέλειψε την Τουρκία στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης.
«Αν η Τουρκία δεν αντιμετωπίσει το ζήτημα με αποφασιστικότητα, καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντέξει το κύμα (μετανάστευσης) για περισσότερους από έξι μήνες» τόνισε χαρακτηριστικά -σε σχεδόν απειλητικό τόνο- ο Σουλεϊμάν Σοϊλού.
Ο Τσαβούσογλου είχε ανακοινώσει την άρση ισχύος της συμφωνίας επανεισδοχής και τον Ιούνιο του 2018. Τότε, ωστόσο, η αφορμή ήταν η διπλωματική διαμάχη Αγκυρας - Αθήνας, για τους οκτώ στρατιωτικούς, και το μέτρο αφορούσε μόνο την Ελλάδα και όχι την ΕΕ.
Η τελευταία εξέλιξη σημαίνει «καμπανάκι» για την Ελλάδα και την ΕΕ, που ήδη, το τελευταίο διάστημα, έχει παρατηρήσει αύξηση στις μεταναστευτικές ροές.
iefimerida
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου