Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

Γιώργος Γρηγοράκος-ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΗΤΑ

Η επιτυχία του σχεδίου της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού και η εφαρμογή του από τους πολίτες, που επέδειξαν ατομική υπευθυνότητα και συλλογική ωριμότητα, δεν είναι μια απλή φωτογραφία της στιγμής.
Είναι το αποτέλεσμα της λήψης πρώιμων και αυστηρών μέτρων για να προστατευτεί η ανθρώπινη ζωή, για να μη νοσήσουν πολλοί ταυτόχρονα, για να μην καταρρεύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και για να μην έρθουν γιατροί και νοσηλευτές στην ανάγκη να επιλέξουν ποιός θα ζήσει και ποιός θα πεθάνει, όπως έγινε ακόμη και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες.

Σκοπός των μέτρων δεν ήταν να μείνουμε για πάντα κλεισμένοι στα σπίτια μας, αλλά να κερδίσουμε χρόνο και να μπορέσουμε κάποια στιγμή να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό, όπως η πανδημία του κορωνοϊού».

Όμως, όπως σε κάθε πόλεμο έτσι και εδώ, το οικονομικό τίμημα που καλείται να πληρώσει το κράτος και ο καθένας μας ξεχωριστά είναι υψηλό. Είναι ήδη προφανές ότι η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση θα προκαλέσει μεγάλη ύφεση σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και δυστυχώς από αυτό δεν μπορεί να ξεφύγει η χώρα μας.

Η αβεβαιότητα της οικονομικής επιβίωσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων από το πλήγμα που δέχθηκαν και εξακολουθούν να δέχονται, έχουν εξαντλήσει τις αντοχές τους. Πλέον για τους εξαντλημένους Έλληνες το διακύβευμα του "ζην" που φαίνεται ότι κερδήθηκε έχει διαδεχθεί το "ευ ζην" καθώς αποτελεί το λογικά επόμενο ζητούμενο.

Η ελληνική κοινωνία ανταποκρίθηκε πλήρως στα μέτρα που απαιτήθηκαν από την κυβέρνηση, λαμβάνοντας εγκωμιαστικά σχόλια παγκοσμίως για την ενσυνείδητη πειθαρχία και την ευλαβική τήρηση των μέτρων, παρότι έρχονταν σε αντίθεση με την νοοτροπία της. Τώρα και αφού πλέον η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία, οι πολίτες απαιτούν από την κυβέρνηση εξειδικευμένα μέτρα και συγκεκριμένες πτυχές του σχεδίου επιστροφής, προκειμένου να επανέλθουν σταδιακά στην κανονικότητα και να επουλώσουν τα τραύματά τους από αυτή την περιπέτεια.

Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αν και πρέπει να διατηρήσουμε όλες τις απαραίτητες συνήθειες και συμπεριφορές που αποκτήσαμε λόγω αυτής της κρίσης, καθώς και των όποιων επιπλέον υποδείξουν οι ειδικοί, θα πρέπει από δω και πέρα η σταδιακή μετάβαση στην "νέα κανονικότητα" να γίνει και αυτή με σχέδιο, σταδιακά και συγκροτημένα.

Ήδη από την 4η Μαΐου έχουν αρθεί κάποια μέτρα και τις ερχόμενες εβδομάδες έπονται και άλλα, τα οποία θα αξιολογούνται συνεχώς από τους ειδικούς ανάλογα με την εξέλιξη της πορείας της νόσου.

Η επιστροφή με ασφάλεια των εργαζομένων στις εργασίες τους, των παιδιών στα θρανία και των επιχειρήσεων στην παραγωγή είναι ιδιαζόντως πολυπλοκότερη σε σχέση με την απλότητα του "μένουμε σπίτι", αφού απαιτούνται διαφορετικοί τρόποι λειτουργίας και συμπεριφοράς σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας μας, οι οποίοι μάλιστα με την πάροδο του χρόνου θα τροποποιούνται.

Από δω και πέρα οι καινούριες προκλήσεις, που αναγκαία έπονται στην μετά κορωνοϊού εποχή, καθώς και η διαχείριση της "νέας κανονικότητας", απαιτεί ισχυρή κυβέρνηση με αναβαπτισμένο τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με νέα λαϊκή εντολή. Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα  πρέπει να είναι ακόμη πιο ισχυρή, προκειμένου να περιορίσει τις συνέπειες της κρίσης και να επιστρέψει τη χώρα σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης το ταχύτερο δυνατόν. Επιπλέον θα πρέπει να είναι ικανή να καταθέσει και να εφαρμόσει ένα μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης της χώρας, προασπίζοντας ταυτόχρονα τα εθνικά μας συμφέροντα.

Μία νέα κυβέρνηση που θα διατηρήσει με τις ενέργειές της την κερδισμένη εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο κράτος, αφού εκριζώθηκαν κακές νοοτροπίες του παρελθόντος , θα προωθεί τις δράσεις των επιχειρήσεων, θα εξασφαλίζει τους εργαζόμενους, θα στηρίζει τους ανέργους και θα προωθήσει μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας. Απαιτεί μία κυβέρνηση που θα αναβαθμίσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς ελλείψεις σε προσωπικό, ΜΕΘ, αναλώσιμο υλικό και περιφερειακές υποδομές και που θα μπορεί να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ανάγκες του πολίτη αλλά και τις έκτακτες καταστάσεις. Απαιτεί έναν Πρωθυπουργό που έχει αποδείξει ότι έχει ευαισθησία στα εθνικά θέματα, που επιθυμεί να ισχυροποιήσει περαιτέρω τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας για να προφυλάσσουν την εθνική μας κυριαρχία, όπως πρόσφατα έκαναν στα σύνορα στον Έβρο, και να εξασφαλίζουν την δημόσια ασφάλεια.

Στο κρίσιμο αυτό ορόσημο για το μέλλον της πατρίδας μας λαϊκισμοί και κομματικά συμφέροντα δεν χωρούν. Οι Έλληνες ώριμοι πλέον απαιτούν έντιμους, μετριοπαθείς, σοβαρούς, μορφωμένους και με αίσθημα εθνικής ευθύνης ανθρώπους. Όσοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες επιταγές καλό είναι να εγκαταλείψουν τώρα την πολιτική σκηνή πριν γίνουν επιζήμιοι για την πατρίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου