Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Τα μισά δέντρα της Γης έχουν χαθεί εξαιτίας του ανθρώπου

Υπάρχουν σήμερα λίγο περισσότερα από τρία τρισεκατομμύρια δέντρα (μεσαία και μεγάλα) πάνω στον πλανήτη μας, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα, η οποία θεωρείται η
ακριβέστερη εκτίμηση που έχει γίνει ποτέ.
Τα καλά νέα είναι ότι τα δέντρα είναι πολύ περισσότερα -σχεδόν οκταπλάσια- από όσα υπολόγιζαν έως τώρα οι επιστήμονες, καθώς η προηγούμενη εκτίμηση πριν μια δεκαετία ήταν το πολύ 400 δισεκατομμύρια δέντρα. Τα κακά νέα είναι ότι έχουν μείνει τα μισά δέντρα στη Γη, αφότου εμφανίστηκαν οι άνθρωποι σε αυτήν. Εκτιμάται ότι έχει χαθεί το 46% των δέντρων μετά την εμφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού.
Σήμερα περίπου 15 δισεκατομμύρια δέντρα κόβονται ή καίγονται κάθε χρόνο και από αυτά μόνο τα πέντε δισεκατομμύρια επαναφυτεύονται ή ξαναφυτρώνουν μόνα τους. Έτσι, κάθε χρόνο εκτιμάται ότι υπάρχει καθαρή απώλεια δέκα δισεκατομμυρίων δέντρων και μειώνεται κατά το 0,3% περίπου ο δασικός πλούτος της Γης.
Οι ερευνητές απο 15 χώρες, με επικεφαλής τον Τόμας Κράουδερ της Σχολής Δασολογίας και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Γιέηλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", ανέφεραν ότι σε κάθε άνθρωπο που ζει σήμερα στη Γη, αντιστοιχούν περίπου 422 δέντρα.
Η νέα εκτίμηση βασίστηκε σε ένα συνδυασμό δορυφορικων και επίγειων στοιχείων και σε δειγματοληπτική ανάλυση -με τη βοήθεια υπερυπολογιστών- της ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο πυκνότητας σε δέντρα από τουλάχιστον 400.000 δασικές περιοχές παγκοσμίως.
Από τα συνολικά 3,04 τρισεκατομμύρια δέντρα, τα περισσότερα (περίπου 1,39 τρισ. ή 43%) υπάρχουν στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές, τα 0,61 τρισ. (22%) στις εύκρατες και τα 0,74 τρισ. (24%) στα όρια του αρκτικού κύκλου. Τα βόρεια αυτά δάση από κωνοφόρα στη βόρεια Ρωσία, Σκανδιναβία και βόρεια Αμερική είναι και τα πιο πυκνά.
Είναι περιττό να τονιστεί πόσο σημαντικά είναι τα δέντρα για τη ζωή στον πλανήτη μας και για την επιβίωση της ανθρωπότητας (πρώτη ύλη για πολλά προϊόντα, βιοποικιλότητα, φωτοσύνθεση, δέσμευση διοξειδίου άνθρακα ατμόσφαιρας κ.α.). Δυστυχώς η ανθρώπινη παρουσία δεν είχε θετικές επιπτώσεις γι' αυτά. Η διαρκής επέκταση των γεωργικών εκτάσεων σε βάρος των δασών, η υλοτόμηση, οι πυρκαγιές, η ρύπανση κ.α. αποψιλώνουν συνεχώς τα δάση.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι συνολικά, μετά το τέλος της εποχής των παγετώνων πριν από 11.000 χρόνια, χάθηκαν από τη Γη εξαιτίας των ανθρώπων σχεδόν τρία τρισεκατομμύρια δέντρα.
«Η Ευρώπη ήταν κάποτε σχεδόν καλυμμένη από ένα γιγάντιο δάσος και σήμερα είναι σχεδόν μόνο πεδιάδες και χορτολιβαδικές εκτάσεις. Οι άνθρωποι ελέγχουν απολύτως τις πυκνότητες των δέντρων» ανέφερε ο Κράουδερ.






Πηγή:enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου