Τρίτη 7 Ιουνίου 2016

ΤΕΙ «τριών ταχυτήτων» και αλλαγές στα ΑΕΙ

ΤΕΙ «τριών ταχυτήτων» με συγχωνεύσεις, αναβαθμίσεις και υποβαθμίσεις και Πανεπιστήμια που θα παρέχουν στους φοιτητές τη δυνατότητα μετεγγραφής σε
συγγενές τμήμα ή απόκτησης πτυχίου διπλής εξειδίκευσης προτείνει η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής στο πόρισμά της για τον Ενιαίο Χώρο Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας. Ζητά δε, την αξιολόγηση των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών και τη διάκρισή τους σε αυτά που μπορούν να οδηγήσουν σε διδακτορικό και θα είναι δωρεάν και σε εκείνα της «επαγγελματικής εξειδίκευσης» στα οποία θα υπάρχουν δίδακτρα αλλά με πλαφόν.

Τα βασικά σημεία του πορίσματος, το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, προβλέπουν τα εξής:

Προτείνεται η αξιολόγηση των ΤΕΙ από μια ολιγομελή επιτροπή με κριτήρια τα οποία θα αφορούν την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, την ερευνητική δραστηριότητα και τον αριθμό του προσωπικού, τις υποδομές και τις αναλογίες μελών επιστημονικού προσωπικού προς φοιτητές. Ανάλογα από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης και μετά από διαβούλευση με την κοινότητα κάθε ΤΕΙ, τα ιδρύματα θα χωρισθούν σε τρεις κατηγορίες:Α) Όσα είναι ήδη (ακαδημαϊκώς) ισοδύναμα με αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα ή καλύπτουν επιστημονικά πεδία που δεν υπάρχουν στα πανεπιστήμια.
Β) Αυτά που δεν πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, αλλά θα μπορούσαν να τις καλύψουν στη διάρκεια μιας τριετίας, ώστε να παραμείνουν στη σημερινή τους μορφή.
Γ) Εκείνα που θα μπορούσαν να συνεχίσουν να υπάρχουν στα ΤΕΙ ως τμήματα που παρέχουν τεχνολογική εκπαίδευση, περισσότερο συμβατή με τον αρχικό σκοπό ίδρυσης των ΤΕΙ.

Σύμφωνα με το πόρισμα, «τα τμήματα που θα ενταχθούν στην πρώτη κατηγορία (και αυτά της δεύτερης που θα ενταχθούν στη διάρκεια της τριετίας στην πρώτη), θα έχουν άμεσα το δικαίωμα να οργανώσουν σπουδές τρίτου κύκλου (διδακτορικά) και να διερευνήσουν, επίσης άμεσα τις δυνατότητες μελλοντικής ένταξης σε ένα «ομόλογο» πανεπιστημιακό τμήμα ή να αποτελέσουν ένα αυτοτελές τμήμα σε ένα πανεπιστήμιο». Ωστόσο, όσα τμήματα ΤΕΙ δεν περάσουν επιτυχώς το «τεστ» της αξιολόγησης θα υποβιβαστούν καθώς, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «εφόσον υπάρξουν τμήματα για τα οποία θα φανεί ότι δεν υφίστανται αντικειμενικά, ούτε σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, δυνατότητες διεξαγωγής σπουδών 3ου κύκλου, θα πρέπει να υπάρξει αναπροσαρμογή στα προγράμματα σπουδών, την απαιτούμενη διάρκεια σπουδών και στο είδος του πτυχίου που θα παρέχουν».

Σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια, προτείνεται να προβλεφθεί η δυνατότητα «μετεγγραφή» σε συγγενές τμήμα ή/ και η δυνατότητα απόκτησης ενός τίτλου σπουδών του τύπου «joint degree», δηλαδή πτυχίο διπλής εξειδίκευσης. «Το σύστημα αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι επιτρέπει μια -έστω περιορισμένη- κινητικότητα που απεμπλέκει τους φοιτητές από τυχόν λανθασμένες επιλογές και εισάγει και έναν καλώς εννοούμενο ανταγωνισμό μεταξύ διαφορετικών Ιδρυμάτων», αναφέρεται στο πόρισμα. Περιγράφοντας τις στρεβλώσεις που υπάρχουν στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, στο πόρισμα γίνεται λόγος για αρκετά δομικά προβλήματα, όπως:

Τμήματα σε ΤΕΙ που είναι συνώνυμα με πανεπιστημιακά ή πολυτεχνικά. Μάλιστα, όπως τονίζεται, στη σφαίρα των βιοϊατρικών επιστημών αλλά όχι μόνον, εμφανίζεται διπλασιασμός και τριπλασιασμός της ίδιας θεματικής περιοχής μέσα σε μια γεωγραφική επιφάνεια λίγων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τμήματα σε ΤΕΙ δεν αναφέρονται σε κάποια συγκεκριμένη γνωσιακή περιοχή, αλλά σε μεθοδολογίες που προσιδιάζουν στην απόκτηση δεξιοτήτων και την επαγγελματική εκπαίδευση.

Μεγάλος αριθμός τμημάτων που βρίσκονται διασκορπισμένα στην επικράτεια, χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για τη διοικητική και λειτουργική συνοχή τους.Τονίζεται, ωστόσο, ότι οι όποιες αναδιαρθρώσεις θα πρέπει να γίνουν με θεσμικό και συναινετικό τρόπο και να εγγυώνται τα εργασιακά δικαιώματα του προσωπικού.

Πηγή:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου