Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Αντίστροφη μέτρηση για τη νέα ρύθμιση αυθαιρέτων

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κατάθεση προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή του νέου
νομοθετικού πλαισίου για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων, με τη διαδικασία της διαβούλευσης να ολοκληρώνεται σε δέκα ημέρες, στις 22 Σεπτεμβρίου.

Η νέα ρύθμιση,όπως έχουν αναφέρει φορείς, οργανώσεις και παράγοντες της αγοράς, δημιουργεί 'πονοκέφαλο ' σε όλους όσοι μετά τη θέση αυτής σε ισχύ, κληρονομήσουν ένα ακίνητο. Και αυτό επειδή θα πρέπει να προσκομίσουν, κατά την αποδοχή της κληρονομιάς, βεβαίωση μηχανικού ότι η ιδιοκτησία δεν φέρει αυθαιρεσίες (είτε αυτή φέρει είτε δεν φέρει).

Την ίδια στιγμή, προβλέπονται μικρότερα πρόστιμα και περισσότερες δόσεις αποπληρωμής, με την ισχύ του νέου πλαισίου να ολοκληρώνεται στις 8 Οκτωβρίου 2018. Το υπουργείο, δηλαδή, Περιβάλλοντος προκειμένου να προσελκύσει ολοένα και περισσότερους αυθαιρετούχους επιδεικνύει μεγαλύτερη...επιείκεια σε καταπατητές καθώς:

-το ύψος των παραβόλων μειώνεται στο μισό
-τα πρόστιμα μειώνονται κατά περίπτωση. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που κατασκευάστηκαν από το 1983 έως το 1993 θα πληρώνουν το 60% του προστίμου από 80% σήμερα και
-προβλέπονται 80 δόσεις αποπληρωμής

Τα προβλήματα
Ταυτόχρονα, η εισπρακτική/ψηφοθηρική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος, που επιβραβεύει, τρόπω τινά με μικρότερες ποινές, όσους αυθαιρετούχους δεν εντάχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε κάποια ρύθμιση νομιμοποίησης, διαθέτει ανοιχτά ζητήματα.

Τα βασικότερα από αυτά αφορούν:
- το άρθρο 33 για την απαίτηση έκδοσης βεβαίωσης μηχανικού σε δικαιοπραξίας, εγγραπτέες πράξεις και άδειες λειτουργίας που εκτιμάται ότι θα προκαλέσει 'κύμα ' αποποίησης κληρονομιάς. Και αυτό διότι καθιστά υποχρεωτική, σε περίπτωση αποδοχής κληρονομιάς ή κληροδοσίας, την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης του κληρονόμου ή κληροδόχου και τη βεβαίωση μηχανικού, γεγονός που εκτοξεύει το κόστος για τους ιδιοκτήτες.

-τις μειωμένες, συγκριτικά με το υφιστάμενο καθεστώς, εκπτώσεις για ανέργους, δικαιούχους επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, υπερήλικες και άτομα με μεγάλα ποσοστά αναπηρίας.
Σε κάθε περίπτωση, ο νόμος θα κριθεί εκ νέου όταν οδηγηθεί στη Βουλή.

Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου