Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

Πρέπει να ρίχνεις αλάτι στο φαγητό; Η απάντηση θα σε εκπλήξει

Βλαβερό ή πολύτιμο το αλάτι; Μέχρι τώρα οι περισσότεροι διατροφολόγοι, γιατροί και λοιποί ειδικοί επί του θέματος έδειχναν
το πρώτο με την αιτιολογία ότι το χλωριούχο νάτριο βουλώνει αρτηρίες, ανεβάσει την πίεση, παχαίνει, κάνει κατακρατήσεις και γενικώς προκαλεί δεινά σ' όποιον του 'χει μία αδυναμία παραπάνω. Οι συνιστώμενη ποσότητα αλατιού στην καθημερινή διατροφή μας είναι 3 γραμμάρια, αλλά η ζωή έχει αποδείξει πως δεν νοστιμεύει με τίποτα λιγότερο από 12,5.
Άρα τι κάνεις; το κόβεις εντελώς να τελειώνεις ώστε να 'χεις να παλεύεις μόνο με τη ζάχαρη πλέον; Γιατί τι να σου κάνουν ΤΡΙΑ γραμμάρια αλατιού την ημέρα, ειδικά όταν σ' αρέσει το φαγητό;
Βασικά, διαβάζοντας τη νέα ιατρική έρευνα που δημοσιεύτηκε στους New York Times και υπογραμμίζει την ωφελιμότητά του στην υγεία μας μάλλον παίρνεις αγκαλιά την αλατιέρα και να ρίχνεις κάπως πιο θαρραλέα, αλλά πάντα με μέτρο. Ιδανικά την έχεις γεμίσει πρώτα με ροζ αλάτι Ιμαλαΐων που είναι πιο υγιεινό καθώς δεν περιέχει χημικές ουσίες. 

Τι καλό λοιπόν κάνει το αλάτι;

-Πρώτα απ' όλα, τρώμε αλάτι όχι μόνο για τη γεύση, αλλά γιατί το χρειάζεται το σώμα μας. Το νάτριο είναι βασικό μεταλλικό στοιχείο και συμβάλλει ώστε ο εγκέφαλος να στέλνει σωστά τις εντολές στους μύες. Ταυτόχρονα ρυθμίζει τη θερμοκρασία μας, μας βοηθάει να ιδρώνουμε και άρα να αποβάλλουμε τοξίνες και θερμότητα. Η έλλειψη νατρίου σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αφυδάτωση.
-Ισορροπεί τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.
-Ανεβάζει τη διάθεση και αυτός είναι ένας από τους λόγους που το αποζητάμε. 
-Λειτουργεί ως φυσικό αντισταμινικό. Σε μία αλλεργική αντίδραση ή σε κρίση άσθματος, μία πρέζα αλάτι στη γλώσσα μειώνει την έξαρση.  
-Βοηθά στην καλή υγεία των ούλων χάρη στις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.
-Βελτιώνει τον ύπνο και απομακρύνει το στρες.
-Κρατάει το στομαχικού pH σε φυσιολογικές τιμές.

Και όχι μόνο αυτά. Το αλάτι με μέτρο βοηθάει και στην απώλεια βάρους καθώς μειώνει την κορτιζόλη, γνωστή και ως "ορμόνη του στρες". Όταν η κορτιζόλη είναι υψηλή, ο μεταβολισμός πέφτει και δεν "καις".

Πηγή:ladylike.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου