Δευτέρα 18 Ιουνίου 2018

ΛΙΜΝΗ ΗΡΑΙΟΥ ΠΕΡΑΧΩΡΑΣ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ Ή ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ;

Γράφει ο Γιάννης Β. Καραπανάγος
Βασική επιδίωξη όλων είναι να καταστεί ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων δημοφιλής προορισμός, προσελκύοντας επισκέπτες από την Ελλάδα και το Εξωτερικό. Προς αυτήν την κατεύθυνση δραστηριοποιείται η Δημοτική Αρχή, ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου (LTO), Σύλλογοι και Φορείς, με τα όποια αποτελέσματα.
Αναμφίβολα ο Θεός προίκισε πλουσιοπάροχα τον Δήμο μας, προσφέροντάς του τα Γεράνεια Όρη, τη Θάλασσα, τις μαγευτικές παραλίες, από τους Αγίους Θεοδώρους μέχρι τη Μαυρολίμνη, το πόσιμο αλλά και το ιαματικό νερό, καθώς και τις Αλκυονίδες νήσους.





Κατά το παρελθόν, μία επίσημη αντιπροσωπεία από το Μονακό είχε επισκεφθεί το Λουτράκι και κατά την ξενάγησή τους στην περιοχή μας, από τον συντάκτη του παρόντος, κάποια από τα μέλη της είχαν πει: ''Εάν αξιοποιηθεί η βορεινή πλευρά του Λουτρακίου, θα γίνει το Λουτράκι σαν το Μονακό''.
Εδώ και πολλά χρόνια οι επισκέπτες του Δήμου μας παρατηρούν ότι πολλές παραλίες του είναι αναξιοποίητες. Επιπλέον, οι επισκέπτες της Λίμνης Ηραίου Περαχώρας εκφράζουν και την απορία τους για την εγκατάλειψή της.
Η ''υδάτινη θεά'', όπως έχει αποκαλέσει τη Λίμνη Ηραίου ο Οδοντίατρος - Μουσικοσυνθέτης και στιχουργός κ. Γιώργος Πρωτόπαππας είναι αναξιοποίητη. Από ψηλά σαγηνεύει αλλά κατά την περιήγησή της, περιμετρικά, προκαλεί θλίψη. Αψευδής μάρτυρας οι φωτογραφίες του ρεπορτάζ.







Επικίνδυνη διάβρωση του οδοστρώματος, περιμετρικά της Λίμνης και των ακτών, έλλειψη πεζόδρομου, έλλειψη κατάλληλου ηλεκτροφωτισμού, επίσης περιμετρικά της Λίμνης, μη διαμόρφωση των χώρων αριστερά και δεξιά του διαύλου για τους επισκέπτες, μη ολοκλήρωση της επαρχιακής οδού Περαχώρας-Λίμνης Ηραίου μέχρι το Φάρο και ανεπίλυτο σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα στο 3ο χιλιόμετρο της ιδίας οδού, εδώ και ενάμιση χρόνο, για το οποίο ουδείς συγκινείται επί της ουσίας.
Προβλήματα τα οποία έχουν επισημανθεί, μέσω του παρόντος ιστολογίου, της εφημερίδας ''το Βήμα Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων'' και άλλων ιστολογίων.







Η εικόνα αυτή προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Πρόκειται περί προκλητικής αδιαφορίας, κάποιας σκοπιμότητας ή συνειδητής εγκατάλειψης; Γιατί δεν υπάρχει, τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί, ολοκληρωμένη μελέτη για την ανάπλαση της Λίμνης, εδώ και τόσα χρόνια;
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν περιέλθει στην αντίληψή μου, μελέτη ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού στην περιοχή της λίμνης Ηραίου είχε εκπονηθεί από το κέντρο αναπτυξιακών μελετών, επί δημαρχίας Γιάννη Γιωτάκη, τον Σεπτέμβριο του έτους 1993.
Από τότε και μέχρι σήμερα, μόνο προεκλογικές ανακοινώσεις και υποσχέσεις από υποψηφίους δημάρχους για την ανάπλαση-αξιοποίησή της και επιπλέον ρίψη μπάζων, τον Αύγουστο του 2014, στη βορεινή πλευρά της, για να σταματήσει η διάβρωση των ακτών και του οδοστρώματος.






Οι προφορικές απαντήσεις αρμοδίων του Δήμου μας πως εμπλέκονται πολλές δημόσιες υπηρεσίες και δεν είναι εύκολος ο συντονισμός τους για να εκπονηθεί μελέτη ανάπλασης-αξιοποίησης, ενδεχομένως να ευσταθούν.
Όμως, εάν η Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Δημοτική Αρχή και οι συναρμόδιες υπηρεσίες ικανοποιούνται από τη σημερινή εικόνα της Λίμνης, της μοναδικής να συνδέεται με τη θάλασσα με δίαυλο και να παρατηρείται το φαινόμενο ''άμπωτις'' και ''πλημμυρίς'' και δεν ευαισθητοποιούνται για να συντονιστούν, εδώ και τόσα χρόνια, για να βελτιώσουν την όλη κατάσταση, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας.





Οι αρμόδιοι του Δήμου μας που συμμετέχουν σε Διεθνείς Εκθέσεις, για την τουριστική του προβολή, θεωρώ ότι έχουν αντιληφθεί πως, εάν η Λίμνη Ηραίου Περαχώρας ήταν σε άλλη Ευρωπαϊκή Χώρα, θα είχε αξιοποιηθεί στο έπακρον και θα αποτελούσε σημαντικό φυσικό πόλο έλξης, με πολλαπλά οφέλη.














karapanagos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου