Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΛΑΧΟΠΑΝΟΣ: ''ΟΙ ΚΟΡΙΝΘΙΟΙ ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ ΠΕΤΥΧΑΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥΣ'

Επιμέλεια Ρεπορτάζ: Γιάννης Β. Καραπανάγος

Διαιτητές Κορινθίας: Με τη σφυρίχτρα στο χέρι, για αποφάσεις σε φάσεις, στα κορινθιακά γήπεδα, αλλά και αγάπη για το ποδόσφαιρο!

Το ποδόσφαιρο «Ο βασιλιάς των σπορ» είναι σήμερα το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο. Στις αρχές του 21ου αιώνα ασχολούνταν με αυτό περισσότεροι από 250 εκατομμύρια αθλητές σε περισσότερα από 200 κράτη. Είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι σε πολλές χώρες υπήρξαν παιχνίδια όπου οι παίκτες κλοτσούν μία μπάλα, όπως ο «επίσκυρος» στην Αρχαία Ελλάδα, το «woggabaliri» στην Αυστραλία, το «harpastum» στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και το «cuju» στην Κίνα.
Οι σύγχρονοι κανόνες του ποδοσφαίρου βασίζονται στις προσπάθειες που έγιναν στα μέσα του 19ου αιώνα για τυποποίηση των ποικίλων μορφών του ποδοσφαίρου που παίζονταν στα δημόσια σχολεία της Αγγλίας. Η ιστορία του ποδοσφαίρου στην Αγγλία χρονολογείται τουλάχιστον από τον όγδοο αιώνα.



Το εσωτερικό των ιδιόκτητων γραφείων του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Κορινθίας



Όπως όλοι γνωρίζουμε, ο ποδοσφαιρικός αγώνας ελέγχεται από έναν διαιτητή με πλήρη εξουσία να επιβάλει τους Κανονισμούς και του οποίου οι αποφάσεις είναι τελεσίδικες. Ο διαιτητής δέχεται βοήθεια από δύο βοηθούς διαιτητές, οι οποίοι κινούνται κατά μήκος των πλάγιων γραμμών και υποδεικνύουν παραβάσεις με μια σημαία. Σε παιχνίδια υψηλού επιπέδου υπάρχει και τέταρτος διαιτητής, ο οποίος βοηθά τον πρώτο διαιτητή και μπορεί να τον αντικαταστήσει σε περίπτωση ανάγκης και ενημερώνει τους φιλάθλους με έναν ηλεκτρονικό πίνακα για τις αλλαγές των ποδοσφαιριστών. Τα τελευταία χρόνια, η UEFA χρησιμοποιεί πρόσθετους διαιτητές στις γραμμές τερμάτων, για να διευκολύνουν τον διαιτητή αν επιτεύχθηκε γκολ.
Στον Νομό μας, η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Νομού Κορινθίας (ΕΠΣ Κορινθίας), η οποία ιδρύθηκε το 1946 έπειτα από πρωτοβουλία του Μιχαήλ Φιλιππίδη και του Κων. Τσουλούφα και την υποστήριξη άλλων παραγόντων του τοπικού ποδοσφαίρου, διοργανώνει Πρωταθλήματα τριών Κατηγοριών. Πριν την Ίδρυση της ΕΠΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ προ-υπήρχε η ΕΠΣ Αργολιδοκορινθίας. Τα σωματεία της Κορινθίας συμμετείχαν, μέχρι τότε, στο πρωτάθλημα της Ένωσης Αργολιδοκορινθίας, που είχε έδρα την Κόρινθο.




Επίσης οι διαιτητές του Νομού μας έχουν συστήσει το δικό τους σύνδεσμο. Το Σύνδεσμο Διαιτητών Κορινθίας με έδρα την Κόρινθο. Αρχικά είχε ιδρυθεί ο Σύνδεσμος Διαιτητών Αργολιδοκορινθίας, τη δεκαετία του ΄70.
Η διεξαγωγή των πρωταθλημάτων Κορινθίας, την αγωνιστική περίοδο 2015-2016, ολοκληρώθηκε με θετικό πρόσημο για την κορινθιακή διαιτησία. Αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε τον ανθρώπινο παράγοντα της διαιτησίας και ζητήσαμε να συναντηθούμε με εκπροσώπους του Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο αποτελείται από τους:
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΒΛΑΧΟΠΑΝΟΣ Χρήστος
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΡΟΥΣΣΟΣ Παναγιώτης
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ Παντελής
ΤΑΜΙΑΣ: ΚΑΡΑΚΑΣΗΣ Γεώργιος
ΑΝ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ Πέτρος
ΟΡΓ. ΓΡΑΜ: ΨΥΧΟΓΙΟΣ Πέτρος
ΑΝΑΠΛ. ΤΑΜΙΑΣ: ΤΣΟΛΑΚΗΣ Νικόλαος
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΥΠΟΥ: ΧΑΒΕΛΕΣ Γρηγόριος
ΜΕΛΗ: ΓΚΡΟΥΤΣΗΣ Δημήτριος
ΦΡΑΝΤΖΗΣ Ιωάννης





Η εντυπωσιακή αίθουσα διαλέξεων του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Κορινθίας



Η ανταπόκριση του Προέδρου άμεση. Επισκεφθήκαμε τα ιδιόκτητα γραφεία του Συνδέσμου, τα οποία εντυπωσιάζουν με τον εξοπλισμό τους, τη λειτουργικότητα και τη χρησιμότητα των χώρων, κάτι που γίνεται εμφανέστατα κατανοητό από τις φωτογραφίες του παρόντος ρεπορτάζ, η διαρρύθμιση των οποίων οφείλεται σε προσωπική εργασία μελών.
Μας υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Βλαχοπάνος και ο Ταμίας κ. Γιώργος Καρακάσης. Να τονίσουμε ότι η πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου είναι εν ενεργεία διαιτητές, για πρώτη φορά στην ιστορία του Συνδέσμου.





Ο κ. Βλαχοπάνος ονομάστηκε διαιτητής το 2000 και ήταν διαιτητής αξιολογημένων κατηγοριών από το έτος 2001 έως το 2011. Έπαιξε περίπου 110 παιχνίδια στην Γ΄ και Δ’ εθνική, ως βοηθός διαιτητής. Με τα διοικητικά του Συνδέσμου Διαιτητών Κορινθίας ασχολήθηκε το έτος 2008, όπου ο τότε Πρόεδρος κ. Γιώργος ΔΟΥΡΟΣ του εμπιστεύθηκε το ταμείο του Συνδέσμου. Πρόεδρος του Συνδέσμου ανέλαβε το Μάρτιο του έτους 2014.
Οι οικοδεσπότες προσιτοί, ευγενικοί, καλοσυνάτοι και χαμογελαστοί, με το χέρι στην καρδιά και χωρίς σφυρίχτρα για να διακόπτουν τη συνέντευξη, όπου έκριναν ότι παραβιάζονταν ο κώδικας δεοντολογίας, μας μίλησαν για τα όσα επέτρεπε ο χρόνος των 45 λεπτών.



Ο Ταμίας του Συνδέσμου Διαιτητών Ποδοσφαίρου Κορινθίας κ. Γεώργιος Καρακάσης


Για την ενασχόλησή τους με τη διαιτησία, το ιστορικό ίδρυσης του Συνδέσμου Διαιτητών Κορινθίας, τον απολογισμό της αγωνιστικής περιόδου 2015-2016, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ο κ. Βλαχοπάνος ότι ''Οι Κορίνθιοι Διαιτητές πέτυχαν για μία ακόμη φορά το έργο τους'', τις εμπειρίες τους, τα παράπονά τους και άλλα πολλά, απευθύνοντας ταυτόχρονα κάλεσμα, προς τους παράγοντες και τους προπονητές των ομάδων, για συνεργασία σχετικά με την ενημέρωση των ιδίων, αλλά και των ποδοσφαιριστών, για τους κανονισμούς του αθλήματος του ποδοσφαίρου και πρόσκληση στους νέους ανθρώπους, για να πλαισιώσουν τη Σχολή Διαιτησίας.





Η προθήκη με τα έπαθλα του Συνδέσμου

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να ακούσετε στην εκπομπή του διαδικτυακού ραδιοφώνου Περαία-Χώρα Radio News, την Τετάρτη, 8 Ιουνίου και ώρα 17:00΄.



Πηγή:karapanagos.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου