Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Κούρεμα μόνο στις κύριες συντάξεις για την εξοικονόμηση €1,8 δισ.

Να κουρευτούν μόνο οι κύριες συντάξεις το 2019 και όχι επικουρικές επιχειρεί η ελληνική πλευρά,
σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Εργασίας "δεν θα εμπλακούν οι επικουρικές συντάξεις" στο πακέτο εξοικονόμησης 1% του  ΑΕΠ από το συνταξιοδοτικό το 2019.
Με άλλα λόγια, περικοπές 1,8 δισ. ευρώ θα προκύψουν από τη μείωση ή και κατάργηση της προσωπικής διαφοράς σε 900 χιλ. ήδη καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις, μετά τον επανυπολογισμό τους με βάση τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.
Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει προτείνει στους θεσμούς να υπάρξει ένα "ταβάνι προστασίας" από τις περικοπές αυτές σε εκείνους που θα τις υποστούν.
Σε ό,τι αφορά το εργασιακό οι ίδιοι κύκλοι ανέφεραν ότι στη συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών στο πρόσφατο Eurogroup της Μάλτας την περασμένη Παρασκευή προβλέπεται ότι: 
* Δεν θα αυξηθούν τα όρια των ομαδικών απολύσεων (σ.σ. θα μείνουν στο 5%). 
* Η αρμοδιότητα της απόφασης για τις ομαδικές απολύσεις θα περάσει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο εκπροσωπούνται εργαζόμενοι, εργοδότες, κυβέρνηση. 
* Θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την ακύρωση της αναστολής ισχύος της αρχής της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης οι οποίες δεν ίσχυαν για όσο διάστημα διαρκούσε το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής πολιτικής. 
* Θα υπάρχουν αλλαγές στις άδειες των συνδικαλιστών και στους λόγους απολύσεων τους. 
* Δεν θα υπάρξουν αλλαγές στον ισχύοντα τρόπο καθορισμού του Εθνικού Κατώτατου Μισθού (σ.σ. θα καθοριστεί από το κράτος μετά το πέρας του προγράμματος προσαρμογής).
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι τα "θετικά μέτρα" τα οποία προωθεί η κυβέρνηση για το 2019 είναι τα ακόλουθα:
* Μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στη φαρμακευτική δαπάνη (για 1 εκατ. συνταξιούχους με αποδοχές έως 700 ευρώ θα μηδενιστεί)
* Επιδότηση ενοικίου για όσους μένουν σε ενοίκιο ή έχουν δάνειο πρώτης κατοικίας. Αφορά το 50% του πληθυσμού της χώρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, για τους οποίους θα προβλέπεται επίδομα 80 ευρώ το μήνα.
* Αύξηση του οικογενειακού επιδόματος για το πρώτο και δεύτερο παιδί (στα 60 και 90 ευρώ αντίστοιχα)
* Ένταξη του 1/3 των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς (δαπάνη 150 εκατ. ευρώ)
* Επιδότηση 30.000 θέσεων εργασίας ετησίως (δαπάνη 300 εκατ. ευρώ). Οι μισές θέσεις αφορούν το δημόσιο και οι άλλες μισές τον ιδιωτικό τομέα
* Παροχή σχολικού γεύματος στο 50% των παιδιών δημοτικού και γυμνασίου
* Δημόσιες επενδύσεις μέσω του ΠΔΕ.
Ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων της κυβέρνησης προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση είναι το ακόλουθο:
-    20-21 Απριλίου θα εντατικοποιηθούν οι συζητήσεις για το χρέος στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
-    Κάθοδος των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα
-    Ψήφιση των μέτρων που αφορούν το πρόγραμμα προσαρμογής (εργασιακό) αλλά και τα μέτρα/ αντίμετρα που θα ισχύσουν μετά το 2019 (π.χ. περικοπές συντάξεων)
-    Σύνοδος του Eurogroup (τακτική στις 22/5 ή έκτακτη νωρίτερα) για την επικύρωση της συμφωνίας και την εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Πηγή:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου