Τετάρτη 12 Απριλίου 2017

Πληρωμή τελών κυκλοφορίας με τον μήνα για Ι.Χ., μοτοσικλέτες

Μέχρι τις 30 Ιουνίου θα πρέπει όλοι οι φορολογούμενοι να έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις
φορολογικές τους δηλώσεις, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, ενώ επανέρχονται τα τέλη με τον μήνα.
Συγκεκριμένα, στο σχέδιο νόμου για τους δασικούς χάρτες θεσπίζεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων η 30ή Ιουνίου (αντί της 30ής Απριλίου που ίσχυε), χωρίς να τροποποιείται η ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης για τα φυσικά πρόσωπα. Για όσους φορολογουμένους προκύψει υποχρέωση καταβολής επιπλέον φόρου, θα πρέπει η πρώτη δόση να πληρωθεί στις 31 Ιουλίου και οι δύο υπόλοιπες δόσεις στα τέλη Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου.

Αλλαγές προβλέπονται και για τις επιχειρήσεις, οι οποίες σχετίζονται με τον χρόνο πληρωμής των φόρων που προκύπτουν. Ειδικότερα, μειώνεται ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων από οκτώ σε έξι, η πρώτη εκ των οποίων δεν καταβάλλεται πλέον με την υποβολή της δήλωσης αλλά την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αυτής και οι υπόλοιπες πέντε μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών. Οσον αφορά τα τέλη κυκλοφορίας, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών παρέχει δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους κατόχους αυτοκινήτων ή μοτοσικλετών, οι οποίοι έχουν θέσει τα τροχοφόρα τους σε ακινησία, να άρουν την ακινησία πληρώνοντας μικρότερα ποσά στο ελληνικό Δημόσιο. Συγκεκριμένα:

• Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός καταβάλλονται τα 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

• Για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 3 μηνών καταβάλλονται τα 4/12 των ετήσιων τελών κυκλοφορίας.

• Για άρση ακινησίας για το υπόλοιπο διάστημα του έτους και μέχρι το τέλος του 2017, καταβάλλονται τα δωδέκατα του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας που απομένουν από την ημερομηνία της άρσης μέχρι και το τέλος του έτους, συν 2/12 των αναλογούντων ετήσιων τελών.

Οι παραπάνω τρεις επιλογές είναι δεσμευτικές και δεν παρέχεται η δυνατότητα επιλογής άλλου χρονικού διαστήματος πέραν όσων ρητά αναφέρονται στη διάταξη. Επισημαίνεται ότι η άρση της ακινησίας γίνεται κατόπιν εγγράφου αιτήματος του κατόχου του οχήματος. Προκειμένου για τον υπολογισμό του ποσού των τελών κυκλοφορίας, ο μήνας που γίνεται η άρση της ακινησίας λογίζεται ως ολόκληρος μήνας, ανεξάρτητα από τη χρονική στιγμή της άρσης αυτής.

Παράδειγμα:

Για επιβατικό Ι.Χ. 1.000 κ. εκ., τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας είναι 120 ευρώ.

Εστω ότι φορολογούμενος αιτείται άρσης ακινησίας στις 28 Ιουνίου 2017:

• Για 1 μήνα. Τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας υπολογίζονται ως εξής: 120 x (2/12) = 20 ευρώ.

• Για 3 μήνες. Τα αναλογούντα τέλη κυκλοφορίας είναι 120 x (4/12) = 40 ευρώ.

• Για το υπόλοιπο του έτους και μέχρι 31-12-2017. Σε αυτήν την περίπτωση θα καταβληθούν τέλη κυκλοφορίας για 7 μήνες συν 2/12 ως εξής: 120 x (7/12) + 120 x (2/12) = 70 ευρώ + 20 ευρώ = 90 ευρώ.

Πηγή:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου