Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

Καταγγελία ότι ο όρος «γενοκτονία» απαλείφθηκε για τους Έλληνες της Μικράς Ασίας

Επιστολή κατέθεσε ο ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος, με την οποία καταγγέλλει, ότι
στην πρόσφατη συνεδρίαση του Κοινοβουλίου η οποία ήταν αφιερωμένη στην «Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», απαλείφθηκε ο όρος «γενοκτονία» και αντικαταστάθηκε από τον όρο «καταστροφή». Η επιστολή αποστάλθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση,
«Κατάπληξη και ιδιαιτέρως αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κατά τη συνεδρίαση του ελληνικού κοινοβουλίου στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, η οποία ήταν αφιερωμένη στην "Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας", εκ μέρους του προεδρεύοντος κ. Δημήτρη Κρεμαστινού απαλείφθηκε ο όρος "γενοκτονία", οποίος αντικαταστάθηκε αυθαιρέτως με τον όρο "καταστροφή"», αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος, ο οποίος κοινοποιεί την επιστολή του στον πρωθυπουργό, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τους προέδρους των κομμάτων και τους πρώην προέδρους της Βουλής, ενώ ενημέρωσε και την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος.
«Αρχικώς, θεωρώντας ότι επρόκειτο για ακούσια φραστική αλλοίωση, επισημάναμε στο προεδρείο την αλλαγή του επίσημου όρου. Από την απάντηση που λάβαμε, όμως, αντιληφθήκαμε, μετ' εκπλήξεως, ότι η απάλειψη του όρου "γενοκτονία" έγινε κατόπιν συγκεκριμένης στόχευσης και ότι προφανώς είχε προσυμφωνηθεί. Στο συμπέρασμα αυτό συνέτεινε και το ότι η αυθαίρετη αυτή παρέμβαση συμβαίνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά», αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος και προσθέτει ότι η διαχείριση που έγινε από το προεδρείο της Βουλής, ήταν το λιγότερο απαράδεκτη καθώς παραβιάζει επίσημες αποφάσεις του κοινοβουλίου και του ελληνικού κράτους.
Ο βουλευτής κάνει αναφορά σε απόφαση της Βουλής του 1998 για την «καθιέρωση της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος», αλλά και στο προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε το 2001 για την «Οργάνωση εκδηλώσεων μνήμης της 14ης Σεπτεμβρίου».
«Είναι, πιστεύουμε, αδιανόητο, το προεδρείο της Βουλής να προβαίνει σε αυθαίρετες αλλοιώσεις επίσημων αποφάσεων, τις οποίες μάλιστα επιδιώκει να επιβάλει δια της πλαγίας οδού, βάσει των ιδεολογικών ή άλλων προθέσεων κάποιας συγκυριακής πλειοψηφίας. Ωστόσο, γίνεται σε όλους σαφές ότι τέτοιες πρακτικές που παραβιάζουν τους κανόνες της λειτουργίας του κοινοβουλίου, δεν μπορεί να μείνουν αναπάντητες, καθώς δημιουργείται αρνητικό προηγούμενο», αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος. Υπογραμμίζει δε, ότι η απόφαση της Βουλής του 1998 στηρίχθηκε σε πλήθος επιστημονικών συγγραμμάτων αλλά και μαρτυριών, βάσει των οποίων τα γεγονότα αυτά συνάδουν με τον όρο «γενοκτονία», όπως αυτός περιγράφηκε και καθιερώθηκε από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών το 1948.
Η Τουρκία αρνείται πεισματικά να αποδεχθεί τις ευθύνες της για το επαχθές και προσχεδιασμένο έγκλημα της εξάλειψης του χριστιανικού στοιχείου από την τουρκική επικράτεια, με σκοπό την διαμόρφωση ενός θρησκευτικά ομογενοποιημένου κράτους, αναφέρει ο κ. Χαρακόπουλος και επισημαίνει ότι «μια πιθανή δική μας παραίτηση από τη διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας εκ μέρους της Άγκυρας, στο όνομα της προσδοκώμενης βελτίωσης των διμερών σχέσεων, θα έχει πιθανότατα την αντίθετη κατάληξη, όπως άλλωστε μας έχει διδάξει η πρόσφατη ιστορία».
Ο κ. Χαρακόπουλος ζητεί από το προεδρείο της Βουλής να αποκαταστήσει άμεσα ως οφείλει τον όρο «γενοκτονία», στην περιγραφή της ημερήσιας διάταξης για την «Ημέρα Εθνικής Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας», σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση του ελληνικού Κοινοβουλίου από το 1998, και να προβεί στις δέουσες ενέργειες για την προώθηση του αιτήματος αναγνώρισης της Γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα.
 Πηγή:pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου