Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

Νέες απειλές Ερντογάν ότι θα ανοίξει τα σύνορα προς την Ευρώπη για τους Σύρους πρόσφυγες

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε χθες Σάββατο την απειλή του ότι θα ανοίξει
τα σύνορα προς την Ευρώπη για τους Σύρους πρόσφυγες, σημειώνοντας ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να επωμιστεί μόνη της μια ακόμη ενδεχόμενη μεταναστευτική ροή από την Συρία.

Υπάρχει μια «νέα μεταναστευτική απειλή» από την συριακή επαρχία Ιντλίμπ κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, δήλωσε ο Ερντογάν, ζητώντας από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χορηγήσει επαρκή οικονομική βοήθεια.

«Είτε θα μοιραστείτε αυτό το βάρος, είτε θα ανοίξουμε τα σύνορα», προειδοποίησε ο Τούρκος πρόεδρος, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι η ΕΕ δεν έχει ακόμη εκπληρώσει πλήρως τις υποσχέσεις της στην παροχή οικονομικής βοήθειας, με βάση τη συμφωνία Άγκυρας- Βρυξελλών του 2016.

Η Τουρκία έχει δαπανήσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια για τους Σύρους πρόσφυγες, δήλωσε ο Ερντογάν, ενώ τόνισε ότι η βοήθεια της Ένωσης είναι «περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Θα πρέπει να ανησυχούμε εμείς για αυτό; Ας ανησυχήσουν εκείνοι αυτή τη φορά», είπε.

Έπειτα από τις αντίστοιχες απειλές στις οποίες είχε προβεί ο Τούρκος πρόεδρος την Πέμπτη, η αρμόδια εκπρόσωπος της Επιτροπής, η Νατάσα Μπερτρό, είχε υπενθυμίσει ότι η ΕΕ έχει ήδη παράσχει βοήθεια ύψους 5,6 δισεκ. ευρώ στην Τουρκία για την υποστήριξη των προσφύγων και ότι τα εναπομείναντα 400 εκατ. (από τα συμφωνημένα 6 δισεκ. συνολικά) πρόκειται να δοθούν σύντομα. Όπως είχε τονίσει, η ΕΕ και η Τουρκία συνεχίζουν να δεσμεύονται από τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Στην ομιλία του χθες σε μια συγκέντρωση του κυβερνώντος κόμματός του Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην πόλη Εσκισεχίρ, ο Τούρκος πρόεδρος παράλληλα ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αργότερα αυτόν τον μήνα για να συζητήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην βορειοανατολική Συρία, όπου η Άγκυρα σχεδιάζει να εγκαταστήσει ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες.

Την Παρασκευή ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανακοίνωσε ότι οι κοινές χερσαίες περιπολίες τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων και στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ στη βορειοανατολική Συρία σχεδιάζεται να ξεκινήσουν στις 8 Σεπτεμβρίου. Ένα κέντρο κοινών επιχειρήσεων που προβλέπεται από την τουρκοαμερικανική συμφωνία αυτή, προκειμένου να συντονίσει τη δημιουργία της «ζώνης ασφαλείας» τέθηκε πρόσφατα σε λειτουργία.

Ο Ερντογάν απείλησε πριν από μια εβδομάδα να ξεκινήσει επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία, αν η Τουρκία δεν αποκτήσει τον έλεγχο αυτής της «ζώνης ασφαλείας».

«Υπάρχουν διαφορές μεταξύ αυτού που ειπώθηκε και του τι γίνεται», είπε σήμερα. «Πρέπει να το λύσουμε αυτό».

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε εκ νέου στο σχέδιο να μεταφέρει 1 εκατομμύριο πρόσφυγες στην βόρεια Συρία, ένα σχέδιο που προϋποθέτει διεθνή στήριξη για την ανοικοδόμηση νέων κατοικιών. «Μπορούμε να αναλάβουμε την κατασκευή. Εσείς να μας δώσετε οικονομική στήριξη», είπε.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 570.000 άνθρωποι έχουν φύγει από την επαρχία Ιντλίμπ, έπειτα από την έναρξη τον Απρίλιο ευρείας στρατιωτικής επίθεσης των συριακών και ρωσικών δυνάμεων για την ανακατάληψη της επαρχίας από τους τζιχαντιστές.













Πηγή:zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου