Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Γιατί η Κυβέρνηση τρέμει το ΔΝΤ

«Ο πρωθυπουργός θα ζητήσει από την Κριστίν Λαγκάρντ να μην βγάλει το ΔΝΤ «λαγούς από το
καπέλο»του κατά τις επικείμενες διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα και θα τονίσει την σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η τρίτη αξιολόγηση». Αυτό ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος στο CNN Greece όταν ερωτήθηκε για το περιεχόμενο της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο περιθώριο της επίσκεψής του στον Λευκό Οίκο που θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση πριν ο Αλέξης Τσίπρας συναντηθεί με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον θα έχει προηγηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη μαζί της στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ που θα διεξαχθεί μεταξύ 13 και 15 Οκτωβρίου στην αμερικανική πρωτεύουσα και από την οποία θα διαφανούν οι προθέσεις του Ταμείου για μια σειρά από θέματα.

Το πώς το ΔΝΤ βλέπει την ελληνική οικονομία σήμερα θα αποτυπωθεί στην έκθεση του Ταμείου για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που θα δοθεί στη δημοσιότητα την προσεχή Τρίτη, αλλά και στις εκθέσεις του οργανισμού για τα δημοσιονομικά (Fiscal Monitor) και την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα (Global Financial Stability Report) που θα δημοσιοποιηθούν την Τετάρτη. Από τις τρεις αυτές εκθέσεις θα προκύπτει το τι αναμένει το ΔΝΤ για την ανάπτυξη στην Ελλάδα, το πρωτογενές πλεόνασμα, την εξέλιξη των τιμών, αλλά και για την πορεία των επενδύσεων και τις προοπτικές των τραπεζών.

Αυτό που αναμένεται να καταδειχτεί ξεκάθαρα στην Ετήσια Συνοδό του ΔΝΤ είναι πως οι προσδοκίες της κυβέρνησης για απόσυρση του Ταμείου από την Ελλάδα πριν από τη λήξη του προγράμματος δεν θα επιβεβαιωθούν και πως η χωρά θα πορευθεί με το ΔΝΤ σίγουρα έως τον Αύγουστο.

Δεδομένου ότι στο πλαίσιο της δικής του αξιολόγησης για το ελληνικό πρόγραμμα το ΔΝΤ θα πρέπει να πιστοποιήσει πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρκούν για να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για το 2018, η κυβέρνηση φοβάται πως το Ταμείο θα ζητήσει πρόσθετες παρεμβάσεις. Να σημειωθεί πως σήμερα το ΔΝΤ προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 2,2% του ΑΕΠ για το 2018, σε αντίθεση με το πρόγραμμα του ESM και τον προσχέδιο προϋπολογισμό 2018, που προβλέπουν πλεόνασμα 3,5% και 3,6% αντίστοιχα. Εάν περάσει η θέση του Ταμείου τότε θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η ενεργοποίηση του θεσπισμένου «κόφτη» δαπανών.

Αλλά τα δύσκολα δεν σταματάνε εκεί για την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο των συζητήσεων για το χρέος το ΔΝΤ θα επιμείνει στη διασφάλιση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ και το 2019. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να προεξοφλείται πως η μείωση του αφορολογήτου που έχει ψηφιστεί για το 2020 θα εφαρμοστεί από το 2019, μαζί με την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις συντάξεις.

Αιφνιδιασμοί δεν πρέπει να αποκλείονται και στο θέμα των τραπεζών παρά την πρόσφατη προσέγγιση μεταξύ ΔΝΤ και ΕΚΤ. Αυτό διότι είναι ευκρινές πως το ΔΝΤ επιμένει σε πιστοποιήσεις της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών, πολύ πιο αναλυτικές από αυτές που έχει ανακοινώσει πως θα τρέξει η ΕΚΤ.

Όλο αυτό το πλαίσιο αποτυπώνει και το ειδικό βάρος που προσδίδει ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς θέλει να αποφύγει «τοξικά» από πολιτικής απόψεως μέτρα που θα μπορούσαν να εξασθενίσουν ακόμη περισσότερο τον κυβερνητικό συνασπισμό.


cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου