Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Στο εδώλιο εννέα άτομα για τη προμήθεια ρώσικων αντιαεροπορικών επί Τσοχατζόπουλου

Μορφή «χιονοστιβάδας» παίρνουν οι παραπομπές των εμπλεκομένων στα για τα εξοπλιστικά
προγράμματα.

Το δρόμο για το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δείχνει το Συμβούλιο Εφετών αυτή τη φορά στη σύμβαση για προμήθεια των ρώσικων αντιαεροπορικών μικρού βεληνεκούς OSA AMK, για την οποία φέρεται να δόθηκε μίζα 1,7 εκ. δολαρίων στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, παραπέμπονται να δικαστούν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων συνολικά 9 κατηγορούμενοι μεταξύ των οποίων ο Αντώνης Κάντας, ο αντιπρόσωπος της ρωσικής προμηθεύτριας εταιρείας ROSOVOORUZEHNIA Λάμπρος Μπαρτζώκας, ο γαλλοελβετός τραπεζίτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ, ο Γιάννης Σμπώκος, οι χρηματιστές Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης, ο Γιώργος Καμάρης και οι επίσης τραπεζίτες Σπύρος Μεταξάς και Φάνης Λυγινός, για τον οποίο αποφασίστηκε μάλιστα να διατηρηθεί η ισχύς του εντάλματος σύλληψης σε βάρος του.

Οι κατηγορίες για τις οποίες θα λογοδοτήσουν αφορούν, ανά περίπτωση, ενεργητική και παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος Με το ίδιο βούλευμα οι δικαστές αποφαίνονται να μην γίνει κατηγορία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος για δύο άτομα ενώ παύει την ποινική δίωξη για επιμέρους πράξεις της κακουργηματικής αυτής κατηγορίας, λόγω παραγραφής, για όλους τους κατηγορούμενους. Η σύμβαση για την προμήθεια των ρώσικων αντιαεροπορικών συστημάτων OSA-AKM, ύψους 93.671.610 δολαρίων, υπεγράφη το 1998, επί των ημερών του Άκη Τσοχατζόπουλου, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών το Γιάννη Σμπώκο και αναπληρωτή του τον Αντώνη Κάντα. Πρόκειται για άλλη μία υπόθεση που είχε αποκαλύψει ο Αντώνης Κάντας στην απολογία-ποταμό ενώπιον των τότε ανακριτών κατά της Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή και Ιωάννη Σταυρόπουλο τον Δεκέμβριο του 2013.

Τότε ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών υποστήριξε ότι για την προμήθεια των αντιαεροπορικών OSA έλαβε μίζα 1,7 εκατ. δολάρια, ως «δώρο» το οποίο του είχε υποσχεθεί ο Λ. Μπαρτζώκας. Επίσης ο Αντώνης Κάντας είχε αναφερθεί και στον άλλοτε προϊστάμενό του στην Διεύθυνση Εξοπλισμών, Γιάννη Σμπώκο, υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μπαρτζώκας «περί το 1998, μου είχε πει ότι από το πρόγραμμα OSA, η προμηθεύτρια εταιρεία θα έδινε στον κ. Σμπώκο πολλά λεφτά, γιατί ήταν πολύ απαιτητικός, μέχρι που τους είχε εκνευρίσει».

Από την ανάκριση που ακολούθησε, προέκυψε ότι τις παράνομες πληρωμές, έκαναν διευθυντικά στελέχη της ρωσικής κρατικής εταιρίας ROSVOOROUZHENIE με την οποία υπεγράφη η σύμβαση, και ως μεσολαβητής αυτής φέρεται ο Λάμπρος Μπαρτζώκας. Ο ίδιος πάντως απολογούμενος, είχε αρνηθεί τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Πηγή:iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου