Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2017

Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Ραχόι προχωρά σε άρση της αυτονομίας της Καταλονίας

Ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και θα προκηρύξει
εκλογές στην ισπανική επαρχία εντός έξι μηνών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός έκανε πράξη την απειλή του προς την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού συντάγματος (για πρώτη φορά στα χρονικά), γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, το μεσημέρι του Σαββάτου (21/10), ο Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι θα διαλύσει το καταλανικό κοινοβούλιο και θα προκηρύξει εκλογές στην εν λόγω περιφέρεια εντός έξι μηνών.

Ο Ραχόι είχε προειδοποιήσει ότι αυτό θα ήταν το επόμενο βήμα της ισπανικής κυβέρνησης, σε περίπτωση που η Καταλονία επέμενε στην απόσχιση.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνησή του έλαβε αυτή την άνευ προηγουμένου απόφαση για την αποκατάσταση της τάξης, για να διασφαλίσει την ουδετερότητα των περιφερειακών θεσμών και να εξασφαλίσει τη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών και την οικονομική δραστηριότητα, αλλά και για να προφυλάξει τα πολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών.

Τόνισε δε, ότι η κυβέρνηση δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική της εξουσία για να αναλάβει η Μαδρίτη απευθείας τη διοίκηση της Καταλονίας και ότι επιθυμεί οι εκλογές να διεξαχθούν στην ισπανική επαρχία.



Πλέον, αναμένεται έγκριση από την Άνω Βουλή της Ισπανίας (Γερουσία) όπου είναι προγραμματισμένη ψηφοφορία για τις 27 Οκτωβρίου, προκειμένου να γίνει πράξη η κυβερνητική αυτή απόφαση.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, ο Μαριάνο Ραχόι χαρακτήρισε τα τελευταία στοιχεία που αφορούν την οικονομία της Καταλονίας ως «ανησυχητικά» και προσέθεσε ότι το ΑΕΠ της επαρχίας θα μειωθεί κατά 30% εάν αποσχιστεί από την Ισπανία.

Η αντίδραση της Καταλονίας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η μεγάλη -όπως προβλέπεται- συγκέντρωση που είναι προγραμματισμένη για σήμερα στην Καταλονία.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε ο ηγέτης της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν θα κάνει δηλώσεις στις 2200 ώρα Ελλάδος.

Παράλληλα, η απόφαση του Μαριάνο Ραχόι, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στις υπόλοιπες αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας, οι οποίες φοβούνται ότι με αυτή δημιουργείται προηγούμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου