Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Πάει για νέο ρεκόρ ο Τουρισμός

Νέο "υψηλό" στις επιδόσεις του Τουρισμού και στις αφίξεις ξένων επισκεπτών περιμένουν οι
επιχειρηματίες της αγοράς, με βάση τα μηνύματα που έρχονται από τους μεγάλους tour operator του εξωτερικού, αλλά και την κατακόρυφη αύξηση που καταγράφεται στις προγραμματισμένες θέσεις (slots) από τις αεροπορικές εταιρείες για τη φετινή σεζόν.
Τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων για τις κρατήσεις από τις αεροπορικές δείχνουν άνοδο 21% για το σύνολο των περιφερειακών αεροδρομίων από τις 17 πιο σημαντικές αγορές- "δεξαμενές" ξένων τουριστών, ποσοστό που μεταφράζεται σε 3,558 εκατ. περισσότερες προγραμματισμένες θέσεις σε σύγκριση με πέρσι, την ίδια περίοδο (μέχρι τέλος Ιανουαρίου).
Όπως αναφέρει το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ, αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις στα περιφερειακά αεροδρόμια από τις αγορές της Γερμανίας (+45% ή 1,3 εκατ.), του Ηνωμένου Βασιλείου (+20% ή 670 χιλ.), της Πολωνίας (+52% ή 448 χιλ.), της Αυστρίας (+60% ή 222 χιλ.), της Ιταλίας (+14% ή 169 χιλ.), της Ολλανδίας (+13% ή 124 χιλ.) και της Σουηδίας (+20% ή 123 χιλ.). Αντίθετα, μείωση καταγράφεται μόνο από τη Ρωσία (-12% ή -160 χιλ.). Επιπλέον, αν και η ζήτηση θέσεων από Ρουμανία, Ελβετία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία και Τουρκία, είναι αυξημένη, η συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων τους με το ευρώ έχει επιδεινωθεί, σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2017, και αυτό αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην ζήτηση.

Συνολικά, οι προγραμματισμένες θέσεις φτάνουν τα 20,2 εκατ. (από την ανάλυση εξαιρείται το αεροδρόμιο της Αθήνας), με τους φορείς του τουριστικού κλάδου να ευελπιστούν πως και τα ποσοστά πληρότητας θα είναι εξίσου υψηλά. Όσον αφορά στη Ρωσία, μια αγορά που προκαλεί έντονο προβληματισμό, στελέχη του τουριστικού χώρου τηρούν στάση αναμονής, καθώς οι Ρώσοι τουρίστες παραδοσιακά προχωρούν σε last minute κρατήσεις και κλείνουν τα τουριστικά πακέτα τον Απρίλιο και το Μάιο.
Όπως σημειώνει το Ινστιτούτο, αν και ο αριθμός των slots προοιωνίζεται ένα νέο ρεκόρ αφίξεων για τον ελληνικό Τουρισμό, θα πρέπει να επισημανθεί ότι αφενός ο προγραμματισμός αλλάζει διαρκώς καθώς εξελίσσεται η σεζόν, και αφετέρου οι αφίξεις υπολείπονται του αριθμού θέσεων, αναλόγως της πληρότητας των αεροπλάνων. Συνεπώς η αναμενόμενη τελική μεταβολή αεροπορικών αφίξεων θα διαφοροποιηθεί από αυτήν που δείχνει ο προγραμματισμός θέσεων του Ιανουαρίου.
Παρόλα αυτά, παράγοντες του χώρου προχωρούν στην εκτίμηση πως οι προγραμματισμένες θέσεις θα αποτυπωθούν σε περίπου 2 εκατ. επιπλέον επισκέπτες φέτος.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, σε ενημέρωση προς του δημοσιογράφους, δεν προχώρησε- όπως γινόταν τις προηγούμενες χρονιές- σε πρόβλεψη ούτε για το φετινό αριθμό των αφίξεων ξένων τουριστών, ούτε για το στόχο των τουριστικών εισπράξεων, επεσήμανε όμως την υψηλή ζήτηση από όλες τις βασικές αγορές του εξωτερικού και την αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων, εκτιμώντας πως και η φετινή χρονιά θα είναι πολύ καλή για τον Τουρισμό. "Δεν εξυπηρετεί πλέον να θέτουμε στόχους. Μας ενδιαφέρει περισσότερο η ποιοτική ανάλυση των στοιχείων και όχι η ποσοτική" σημείωσε, εξηγώντας πως το ζητούμενο είναι να προσελκύσουμε τουρίστες υψηλότερου εισοδηματικού επιπέδου, που μένουν και ξοδεύουν περισσότερο.
Δεν έλειψαν ωστόσο οι αιχμές προς την Κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού με αφορμή την υπερφορολόγηση του κλάδου και ειδικότερα το φόρο διαμονής. Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αν το θέμα δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, σε βάθος χρόνου η ζημιά για την αγορά, την εξέλιξη της ζήτησης και την οικονομία, θα είναι δεδομένη.

Βασιλική Κουρλιμπίνη





capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου