Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Τορπίλες της Naval Group για τα Υποβρύχια 214 και 209 του Π.Ν

Η Γαλλικής κατασκευής τορπίλη F21 βαρέως τύπου έχει μπει στο τελικό στάδιο δοκιμών και θα ενταχθεί στο οπλοστάσιο των πυρηνικών υποβρυχίων του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού το 2019. Αυτή η εξελιγμένη, έξυπνη τορπίλη είναι συμβατή με όλους τους τύπου υποβρύχιων, γεγονός που την καθιστά μια δυνητική επιλογή για τον στόλο υποβρυχίων του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ο γαλλικός ναυπηγικός κολοσσός Naval Group, η οποία καταστευάζει και τις υπερσύγχρονες φρεγάτες Belharra για τις οποίες οι συζητήσεις προχωρούν, σκοπεύει να συμμετάσχει στον σχετικό διαγωνισμό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού προσφέροντας την εν λόγω βαριά τορπίλη για τα ελληνικά υποβρύχια.

Η τορπίλη F21 αναπτύσεται από την γαλλική εταιρεία Naval Group (πρώην DCNS) και έχει περάσει με επιτυχία όλες τις δοκιμές της, η πιο πρόσφατη έγινε στις 28 Μαρτίου, όταν η τορπίλη δοκιμάστηκε από πυρηνοκίνητο υποβρύχιο σε υποθαλάσσιο πεδίο δοκιμών κοντά στις ακτές της Κυανής Ακτής, στο πλαίσιο του προγράμματος Artémis.

Το πρόγραμμα Artémis διευθύνεται από τη Γαλλική Υπηρεσία Αμυντικών Εξοπλισμών. Ο στόχος της Υπηρεσίας είναι να εξοπλίσει ολόκληρο τον γαλλικό στόλο υποβρυχίων με τορπίλες F21. Οι F21, οι οποίες επίσης μπορούν να εκτοξευθούν από πλοία επιφανείας και ως εκ τούτου έχει σχεδιαστεί για να στοχεύσει επιφανειακές και υποθαλάσσιες απειλές.

Μάλιστα η Naval Group έχει κλείσει συμφωνία με το Πολεμικό της Βραζιλίας προκειμένου να εξοπλίστουν και τα Βραζιλιάνικα υποβρύχια τύπου Scorpène με τις τορπίλες F21. Επιπλέον, το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδίας εξετάζει την απόκτηση της τορπίλης F21 για τα έξι νέα υποβρύχια τύπου Kalvari, καθώς και τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια Arihant.

Η τορπίλη F-21 είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση της ιταλικής τορπίλης «Μαύρος Καρχαρίας» (Black Shark torpedo), η οποία είναι συμβατή με κάθε τύπο υποβρυχίου γεγονός που την καθιστά μια αξιόπιστη μελλοντική επιλογή και για τα υποβρύχια "214" και "209" του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατασκευάστρια εταιρία των υπερσύγχρονων φρεγατών Belharra, οι οποίες προβάρουν τα γαλανόλευκα, θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού για την προμήθεια νέων τορπιλών βαρέως τύπου, προσφέροντας στην Ελλάδα τις F21.

Κύριοι ανταγωνιστές τις F21 της Naval Group, αναμένεται να είναι η ιταλική Black Shark και η γερμανική DM2A4.



Με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό της εταιρίας, η τορπίλη αναμένεται να παραδοθεί και να ενσωματωθεί στα υποβρύχια του γαλλικού ναυτικού από το 2019.

Η τορπίλη F21 είναι εξοπλισμένη με τα πιο σύγχρονα συστήματα αντιμετώπισης αντιμέτρων, την δυνατότητα δράσης σε βαθιά και ρηχά νερά, αλλά κυρίως σε παράκτιες περιοχές με υψηλό επίπεδο θορύβου και πυκνής ναυτιλίας. Επίσης, διαθέτει προηγμένη λειτουργία αυτόματης καθοδήγησης.

Χάρη στη καταστρεπτική της ισχύ, το εύρος και τα έξυπνα συστήματα που διαθέτει, αυξάνονται τα επιχειρησιακά σενάρια στα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Ως εκ τούτου παρέχει ένα εξαιρετικό τακτικό πλεονέκτημα σε όποιο πολεμικό ναυτικό την έχει στο οπλοστάσιο του.

Συγκεκριμένα, η τοπρίλη F21 μπορεί να αναπτύσει ταχύτητες άνω των 50 κόμβων την ώρα, με εμβέλεια άνω των 50 χιλιομέτρων και αυτονομία περίπου 1 ώρας.

Δείτε ένα εντυπωσιακό βίντεο με όλα τα χαρακτηριστικά της τορπίλης F21 και τον ακριβή τρόπο δράσης της:




onalert

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου