Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015

Άγιοι Θεόδωροι-Ξεκινά σε λίγες ημέρες το Ελαιοτριβείο



Ξεκινά σε λίγες ημέρες τις εργασίες του για την νέα ελαιοπαραγωγική περίοδο 2014-2015 το ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Θεοδώρων το οποίο βρίσκεται στον παράδρομο
της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, στο ύψος του σταθμού του Προαστιακού Σιδηροδρόμου.

Η λειτουργία του ελαιοτριβείου των Αγίων Θεοδώρων στηρίζεται στην αγάπη, το μεράκι, το πάθος, τον σεβασμό και την υπευθυνότητα των ανθρώπων του συνεταιρισμού για τον καρπό που λατρεύτηκε τιμήθηκε και αποτέλεσε σύμβολο για τη χώρα μας και τον πολιτισμό της.
Η δραστηριότητά του ξεκίνησε την ελαιοπαραγωγική περίοδο 2014-2015 και το ελαιοτριβείο εξοπλίστηκε με οικολογικά μηχανήματα ψυχρής εξαγωγής ελαίου δύο φάσεων.

Αντίθετα με τα ελαιοτριβεία παλαιότερης τεχνολογίας το παραγόμενο ελαιόλαδο από το διφασικό ελαιοτριβείο είναι προϊόν ψυχρής εξαγωγής. Αυτό σημαίνει ότι κατά την επεξεργασία του ελαιοκάρπου δεν χρησιμοποιείται νερό, με αποτέλεσμα το ελαιόλαδο να περιέχει όλες τις βιταμίνες και τα φυσικά αντιοξειδωτικά του που διαφορετικά θα μειώνονταν καθώς είναι υδατοδιαλυτά.

Επιπλέον με τις μικρές παρτίδες των εισερχόμενων ελιών και την «εν ψυχρώ» παραγωγή, επιτυγχάνεται αφενός ο ακριβέστερος ποιοτικός έλεγχος αφετέρου αναδεικνύεται το άρωμα, η γεύση και οι διατροφικές αξίες του ελαιολάδου καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν εχθρό της ποιότητας του τελικού προϊόντος.

Ο φυσικός χυμός του καρπού της ελιάς, μην έχοντας υποστεί καμία χημική ή βιομηχανική επεξεργασία σφραγίζεται αμέσως και αποθηκεύεται σε αεροστεγείς ανοξείδωτες δεξαμενές, όπου παραμένει σε ιδανικές συνθήκες μέχρι την τυποποίησή του. Εκτός της προσκομίσεως του καρπού της ελιάς από τους παραγωγούς για εξαγωγή λαδιού υπάρχει και η δυνατότητα λιανικής αγοράς ελαιολάδου.

Τέλος πρέπει να τονιστεί ότι τα μηχανήματα του ελαιοτριβείου του Συνεταιρισμού των Αγίων Θεοδώρων είναι κατασκευασμένα από εγκεκριμένα, πιστοποιημένα υλικά.

1 σχόλιο: